Publicaties

Cachaça – De Adem van de Tijger

cover-ademAlhoewel cachaça in Europa nog grotendeels een onbekende is, is het de op twee na meest gedestilleerde drank ter wereld. 99% van de cachaça verlaat Brazilië niet, en wat wel zijn weg vindt naar Europa wordt quasi integraal gebruikt om caipirinhas of batidas van te maken. Jammer natuurlijk, want een goede, artisanale cachaça kan zonder blikken of blozen naast een betere rum, whisky of cognac staan.

In “De Adem van de Tijger” neemt auteur Stijn Hiers je mee naar de Braziliaanse rietvelden en stokerijen, om je kennis te laten maken met dit edele destillaat.Je leest alles over de bewogen (slaven)historie van cachaça, het productieproces, de verschillende tropische houtsoorten waarop het gerijpt wordt en hun invloed op het destillaat; en brengt een bezoek aan twintig van de beste cachaçastokerijen.Het 148 pagina’s tellende boek (hard cover!) is rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s.Prijs: € 19.95(+eventuele verzendkosten)Bestellen kan door een mailtje te sturen naar lordofthedrams(at)telenet(punt)be

Vrijheid en Whisky – De Geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s

kaftEeuwenlang het strijdtoneel van Romeinse, Deense en Engelse legers, is Schotland in het verleden nochtans lange tijd een trotse onafhankelijke natie geweest. In zijn boek ‘Vrijheid en Whisky’ schetst auteur Stijn Hiers de geschiedenis van het land en haar inwoners, van de vroegste tijden tot vandaag.  Het is het verhaal van een trots volk en zijn lange strijd voor identiteit en onafhankelijkheid. Van de beruchte Picten in de Schotse Hooglanden, tot William ‘Braveheart’ Wallace; van Bonnie Prince Charles tot Rob Roy en van WO I- Veldmaarschalk Douglas Haig tot de Vikings: ze komen allemaal aan bod.

De auteur is in de eerste plaats een gepassioneerd whiskykenner en -auteur, en het boek werd dan ook rijkelijk geïllustreerd met meer dan 150 oude en nieuwere whiskylabels. Die etiketten, vaak ware kunstwerkjes, beelden telkens een stukje van de geschiedenis uit, die op de tegenoverliggende pagina wordt behandeld. Want zoals de beroemde Schotse dichter Robert Burns ooit schreef – en het boek ontleent er zijn titel aan: “Freedom an’ whisky gang thegither”. Vrijheid en whisky gaan hand in hand. Voor en door whisky werd trouwens menig veldslag gevochten en beslecht, en de rol van whisky in de Schotse geschiedenis wordt dan ook belicht.

Regelmatig wordt ook de link tussen Schotland en Vlaanderen gelegd. Zo vinden heel wat Schotse clans hun oorsprong bij Vlaamse ridders die in Schotland vochten, en waren het Vlamingen die mee aan de basis lagen van de kiltproductie, of de stichting van de eerste echte Schotse steden of burghs.  En zelfs een speelse sneer naar het belgische vorstenhuis ontbreekt niet in het boek, wanneer het gaat over de vele buitenechtelijke kinderen van de Engelse en Schotse koningen.

Kortom, aangeraden literatuur voor al wie de Schotten een warm hart toedraagt. Of voor wie gewoon houdt van een lekker glas Schotse whisky natuurlijk.

Hard Cover – 240 blz

Prijs: €19,95 (+eventuele verzendkosten)

Bestellen kan door een mailtje te sturen naar lordofthedrams(at)telenet(punt)be

pers scannen0010

Advertentie
%d bloggers liken dit: